Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Galerie Dílo láká návštěvníky na průřez uměleckou tvorbou posledních století a Jana Saudka

Od druhé poloviny května mohou milovníci umění navštívit znovu otevřenou Galerii Dílo na Radnické ulici v Brně. Návštěvníci galerie se mohou krom jiného těšit i na průřez tvorbou Jana Saudka, který se účastnil jejího znovu otevření. “Jsme rádi, že mistr byl naší myšlenkou nadšen,” říká ředitel galerie, Roman Kalina.

Můžete stručně popsat historii galerie?

Sídlili jsme 15 let postupně na různých místech v Brně. První jsme byli na ulici Běhounské, pak přišlo stěhování na ulici Starobrněnskou. Teď se nám naskytla možnost využívat nádherné prostory na Radnické ulici číslo 1, které jsme v květnu slavnostně otevřeli.

 

Jak se zrodila myšlenka v rámci otevření uspořádat oslavu narozenin Jana Saudka?

Přemýšleli, jakého autora zvolit, aby otevření bylo opravdu důstojné. Nakonec jsme se rozhodli pro Jana Saudka. Mimojiné, protože jsme věděli, že slaví velké životní jubileum. Tak jsme ho oslovili a on byl tou myšlenkou nadšen. Díky tomu jsme s ním mohli galerii otevřít a i oslavit jeho osmdesátiny.

Na co se mohou návštěvníci těšit?

Primárně začneme Janem Saudkem, který slaví 80 let. Takže návštěvníci mohou shlédnout 80 fotografií. Bude to retrospektivní, takže zde budou i ty možná už notoricky známé fotografie, které budou přecházet až po aktuální tvorbu.

A mimo Jana Saudka?

Snažili jsme se nastínit i průřez tvorbou, kterou zde chceme prezentovat. Naše galerie je rozdělena do tří sekcí. Sekce prověřené klasiky, kde máme autory z přelomu 19. a 20. století. Přecházíme přes modernu, skupinu 42,  až po významné autory současného umění.
Ve spodních prostorách prezentujeme Jana Saudka a v horním patře autory současného umění.

Můžete uvést nějaké příklady vystavených děl?

Prezentujeme naprosto špičkové skláře, např Václava Ciglera, Jan Frydrycha, Miloše Palu, Jaroslava Wasseurbaurea a další . Dokonce máme anglického designéra Tima Heywooda, od kterého tu máme jím přímo signovanou nádhernou loď. Ze současných autorů pak nabízíme i třeba Petra Kvíčalu, Petra Gabriela, Jiřího Netíka a další. Těch autorů je opravdu velká spousta.

Výstavy budou probíhat ve dvouměsíčních cyklech. Tím příštím bude Michal Rittstein.

Více informací na www.galeriedilo.cz

Štítky galerie, Jan Saudek, Brno, Petr Gabriel, Petr Kvíčala, Jiří Netík, Václav Cigler, Tim Heywood

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie Dílo láká návštěvníky na průřez uměleckou tvorbou posledních století a Jana Saudka  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.