Česká Drbna

Na pštrosa do kavárny Era  |  Kauzy & Témata  |  Brněnská drbna - super drbna online

Neděle 22. ledna 2017, svátek má Slavomír
Zapomenuté heslo

Přihlášení

 
 
 
 
přihlásit
 
 
 
Brněnská drbna - super drbna online » Kauzy & Témata » Na pštrosa do kavárny Era
 

Na pštrosa do kavárny Era

Pštrosí menu v kavárně Era. Zde ragú z marinovaného pštrosího masa s bulgurem, foto: Brněnská Drbna, Miroslav Toman
Odpuzovač vos příliš nefungoval, ale snaha personálu se cení...Točení cider Kingswood na leduPštrosí játra s bramborovou kašíMaková zmrzlina byla trochu přeslazená, ale chutnalaPravidelně obměňované menu si přečtete na tabuliPannacotta s višňovým želé byla vynikající

neděle, 18. srpna 2013, 22:02

O víkendu jsem zavítala do černopolské kavárny a restaurace Era. Tradiční kavárna, která byla postavena podle návrhu architekta Josefa Kranze už v roce 1928-1929. Od roku 1959 byla v někdejší kavárně provozována pivnice a od 70. let dům chátral. V roce 2011 došlo k obnovení kavárenského provozu a z Ery se brzy stalo jedno z nejvyhledávanějších míst brněnských gurmetů.

Tento víkend nás pravidelně obměňované menu v kavárně přesvědčovalo pštrosími specialitami. Tabule s aktuální nabídkou obsahovala taková lákadla jako kroketka z pštrosího krku s marinovanou karotkou, pštrosí vývar, pštrosí játra s bramborovou kaší nebo ragú z marinovaného pštrosího masa s bulgurem.

My jsme zvolili jako polévku pštrosí vývar a špenátovou polévku, pštrosí játra s bramborovou kaší a ragú z marinovaného pštrosího masa a jako dezert pannacottu s višňovým želé a makovou zmrzlinu.

Interiér stojí za vidění

Prostředí vnitřních prostor restaurace vzdává hold funkcionalistické vysoké estetice a není narušováno žádnými cizími prvky. My jsme se usadili na prostorné zahrádce, která je umístěna uvnitř bloku a poskytuje klidné prostředí pro příjemný oběd. Rodiny s dětmi ocení pískoviště s hračkami a přirozené zábrany, které omezí pohyb dětí na blízké okolí.

Polévky pouze průměrné

K pití jsme si objednali čepovaný cider Kingswood a domácí bezovou limonádu. Chvíli po nápojích následovaly polévky. Ty se staly největším zklamáním této návštěvy. Špenátová polévka (50 Kč) byla standardní, jemně rozmixovaná s kousky vařených vajec. Chuť nijak překvapivá, navíc to kuchař lehce přehnal se solí. To se mu v menší míře povedlo i u pštrosího vývaru (50 Kč), který obsahoval kořenovou zeleninu a pštrosí halušky. Vývar nebyl příliš silný, očekávali jsme polévku výraznější s menší silou pepře a soli.

Pštros s pštrosicí...

Pštrosí játra s bramborovou kaší (145 Kč) byla na rozdíl od polévek skutečně zajímavým chodem. Velice jemná struktura masa podtržená delikátní bramborovou kaší byla příjemnou zkušeností. Lehce nasládlá šťáva z výpeku správně podtrhla celkový dojem z jídla. Ragú z marinovaného pštrosího masa (169 Kč) bylo chutné, maso šťavnaté a měkké a příloha v podobě bulguru (předvařená nalámaná celozrnná pšenice) vhodně k jídlu sedla. Škoda, že množství omáčky neodpovídalo množství přílohy, číšník si odnášel poměrně velké množství bulguru, který přišel vniveč. Hlavní jídla měla tu sílu dokázat, že je pštrosí maso zajímavou alternativou k běžně používaným druhům mas. Obsahuje velmi málo tuku a cholesterolu a svou strukturou připomíná maso hovězí.

Dezerty v Eře umějí

Námi zvolené dezerty dobře zakončily odpolední posezení v zahradě restaurace. Maková zmrzlina (55 Kč) v naprosto čisté podobě bez ozdob či dalšího dochucování byla osvěžující, plná smetany a výrazně chutnala mákem. Překvapivě nebyla maková zrnka černá, ale spíše světle hnědá. Zmrlina byla také subjektivě až moc sladká. Pannacotta s višňovým želé (55 Kč) spočívala na karamelovém lůžku, které bylo jen těžko vydolovatelné a k chuti smetanové pannacotty se přidávala jen ostýchavě. Kyselé višňové želé bojovalo se smetanou, celkový výsledek spolupráce těchto tří složek nakonec vytvořil silný výsledek. Dalším plus je správně vyrobené espresso, ale to jsme od Ery spíše očekávali.

Neformální obsluha

Obsluha restaurace na nás nejdříve působila lehce odměřeně, ale první dojem se ukázal jako zavádějící a nakonec jsme si neměli na co stěžovat. Tříčlenný soubor číšníků svědomitě plnil naše přání a na jídlo nebo nápoje jsme prakticky nemuseli čekat. Když náš začaly obtěžovat vosy, netrvalo dlouho a dostali jsme na stůl aromatickou bombu v podobě hřebíčku a bylin v horké vodě. To mělo vosy odlákat, ale zdá se, že je černopolní hmyz odolnější než by člověk řekl.

Hodnocení

Kavárna Era si za dva roky provozu vydobyla silnou pozici na brněnské gastronomické scéně. Promyšlené menu a zažité standardy provozu restaurace tuto pozici potvrzují, dílčí výsledky kuchyně však nejsou vždy úplně suverénní. Návštěvou Ery chybu neuděláte, jestli však budete ohromeni je spíše otázkou volby pokrmu.

7,5/10

Napsal Miroslav Toman

Komentáře k článku

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve příhlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Facebook komentáře

 
 
 

Malostranská Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

Budějcká Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

Brněnská Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

Liberecká Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

Olomoucká Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: Radek Holík

Jihlavská Drbna

Vlastník: TRIMA CB s.r.o.
Provozovatel: TRIMA CB s.r.o.

 

TRIMA CB Advertisement

Všechna práva vyhrazena, jakékoli užití obsahu včetné obsahu a grafiky podléhá schválení provozovatelem serveru.

O projektu | Etický kodex | Kontakty | Tiráž | RSS

Brnenskadrbna.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho částí
veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

 

CHCIWWWSTRANKY.CZ