Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Rodina trápila psy hladem. Díky včasnému zásahu dostala zbídačená zvířata novou životní šanci

Další z případů bezohledného chování člověka k němým psím duším snad bude mít šťastný konec. Spolek Dočasky.cz, který dlouhodobě poskytuje dočasný domov na Moravě ztraceným, opuštěným a týranům psům, zachránil díky všímavému svědkovi šesti hladem zbídačeným a zablešeným pejskům život.

Na svém facebooku zveřejnily Dočasky příběh nazvaný Kostřičky z Březolup. Smutný příběh s (doufejme) šťastným koncem. Příběh, který začíná lidskou netečností k životním potřebám šesti pejsků, jež prožili většinu svého života v katastrofálních podmínkách.

„Takto zdevastovaná zvířata jsme už dlouho, některé z nás dokonce ještě nikdy, neviděly. Ve středu večer (v polovině července, pozn. red.) se na nás obrátil člověk z Uherského Hradiště s prosbou o pomoc smečce týraných chrtů z Březolup," začíná vyprávění předsedkyně spolku Dočasky.cz Ája Černá.  

Den na to rozjely dobrovolnice spolku jednání o postupu při odebrání zvířat a zajištění dočasného umístění. Ještě téhož dne odpoledne pak dorazily dvě zástupkyně na místo, dvorek rodinného domu v zastavěné části obce Březolupy na Uherskohradišťsku, přímo u frekventované silnice. S hrůzou musely konstatovat, že se nejedná o žádné chrty, i když všichni jsou silně podvyživení a jako chrti vypadají: dohromady šest psů ve věku od 2,5 měsíce do sedmi let. „Tři z nich byli v takovém stavu, že měli jen kostru potaženou kůží. Všichni do jednoho byli totálně hladoví, žízniví, neskutečně zablešení a s přerostlými drápy, pojídali vlastní výkaly," popsala Černá.

Dobrovolnice ihned odvezly 3 psy a jednu fena, dvě feny odmítla prý majitelka vydat s prohlášením, že jsou v pořádku. „Po převozu k dočasné opatrovatelce se ukázalo, že dva psi doslova bojují o život, byli apatičtí, blechy z nich doslova vysály život a ve spojení s nedostatkem vody a jídla byli sotva schopni chůze," uvedla Černá. O den později se rozjel kolotoč telefonování s úředníky a o pár hodin později byly odvezeny i zbylé dvě feny.

V sídle spolku Dočasky.cz tak skončila celá smečka v hrůzném zdravotním stavu. „Všichni 3 psi okamžitě dostali antibiotika, jeden ze psů výživu do žíly. Všichni byli zbaveni neúnosného množství blech a dostali odčervovací tablety. Čas ukáže, zda chudokrevnost je způsobena masivní infestací blechami nebo z nedostatečného přísunu potravy během života, což by byla ta horší varianta," popsala Černá.

Největší chuť do života i jídla má nejmladší fenka. Neradostný život a pořádný hlad okusila ze všech psů nejkratší dobu, takže ji to nepoznamenalo tolik jako ostatní a brzy snad bude v pořádku. Všichni dostávají kvalitní masové konzervy a těstoviny. Zatím po malých dávkách, aby to pro tělo nebyl až tak velký šok a mělo čas a prostor zvyknout si na pravidelný příjem potravy. 

Dočasná péče nebo adopce není zatím podle spolku možná. „Psy je potřeba dát do skvělé formy, což zabere nějaký čas," uvedla Černá. Poté bude podmínkou adopce podpis Adopční smlouvy a úhrada adopčního poplatku. „Všichni psi z kauzy kostřičky z Březolup budou čipovaní, očkovaní, odčervení, budou mít mezinárodní pas a pokud to jejich zdravotní stav dovolí, tak i kastrovaní," uzavřela zakladatelka spolku.

Celý příběh, včetně veškeré péče, jež se nyní pejskům v Dočasky.cz dostává, můžete sledovat na tomto odkazu.

Chybí efektivní zákony

Kostřičky z Březolup nejsou prvním a bohužel nejspíš ani posledním obdobným případem z prostředí České republiky. Podle Černé v Česku zoufale chybí efektivní zákonná norma, která by zodpovědnost za takové jednání nepromíjela. „Přitaženo za vlasy je to doslova tak, že kdyby majitelé vyhnali psy na ulici, musel by se o ně, jako o nalezenou věc, postarat  starosta na náklady obce. Bez funkčního trvalého označování a databáze majitelů psů, kterou mimochodem již léta prosazujeme na mnoha úrovních, žijeme stále v Absurdistánu, kde tyran vše může a nic nemusí, zatímco zodpovědný/dohledatelný majitel, který o svého psa pečuje, platí na ty druhé," prohlásila Černá. 

Na ochranu zvířat sice myslí trestní zákoník, konkrétně paragrafy 302 a 303, jež stanoví trestné činy týrání zvířat a zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. Za týrání zvířete hrozí majiteli až dva roky vězení, za týrání s trvalými následky na zdraví nebo s následkem smrti potom půl roku až tři léta a za týrání více zvířat rok až pět let za mřížemi.

Pokud někomu pojde zvíře kvůli zanedbání péče (nikoliv úmyslnému týrání), popř. způsobí takové zanedbání trvalé následky, hrozí majiteli půl roku vězení. Pokud takovou „péči“ nepřežije více zvířat, zvyšuje se maximální délka trestu na dva roky. „V případě, že by se u těchto psů prokázalo trvalé poškození zdraví, případně některý ze psů, i přes všechno naše úsilí, nepřežil, zvážíme podání trestního oznámení," uzavřela Černá


Každá pomoc je vítána

Chcete-li psům pomoci, je Vám k dispozici transparentní účet spolku ve Fio bance, číslo účtu 2700453368/2010. Materiální pomoc můžete odeslat do sídla spolku, kde je o psy pečováno, adresa Dočasky.cz, z. s., Lanžhot, Nová 931/59, 691 51. Kontakt pro pomoc: Tel: 777 866 555, aja@docasky.cz

Zdroj Dočasky.cz

Štítky pes, Březolupy, zdraví, Facebook, Fio banka, Morava, Česko, Trestní zákoník, Uherské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodina trápila psy hladem. Díky včasnému zásahu dostala zbídačená zvířata novou životní šanci  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.