Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Fotografie odvážné brněnské skautky vzdorující neonacistovi obletěla svět

Už na první pohled je ikonická, ta fotografie totiž přímo dýchá atmosférou. Člověk jakoby v pozadí slyšel výkřiky hesel, pískání a policejní povely utápějící se ve všeobecném hluku. A před tím vším lidským lomozem stojí muž s vyholenou lebkou a zvýšeným hlasem (možná i křikem) něco důrazně sděluje mladé dívce ve skautské uniformě. Ta jeho slova přijímá s bohorovným klidem a jemným úsměvem na tváři. Poetičnost situace pak dokresluje barevná mýdlová bublina, jež se mladinké odvážné zdánlivě usadila na čele. Fotografie Vladimíra Čičmance doslova obletěla svět. Není divu.

Na otevřené sociální síti Reddit, kterou celosvětově používá víc než půlmiliarda lidí, se fotografie z prvomájového pochodu Dělnické mládeže v Brně objevila několik hodin po autorova uveřejnění. Během chvíle se dostala na hlavní stránku celosvětové sítě, kde ji komentovaly tisíce a hodnotily dokonce desítky tisíc lidí. 

To však byl jen začátek. Sám to poznal i autor fotografie Vladimír Čičmanec. Po uveřejnění fotografie na jeho facebookové stránce, kde má nyní fotka téměř šest tisíc lajků a víc jak 1600 sdílení, a po objevení se na hlavní stránce Redditu se se sdílením jen roztrhl pytel. Celý článek fotce věnovalo hned několik zahraničních zpravodajských webů (co slovo, to jiný odkaz na jiné médium).

Nejvíce však mladou skautku musí těšit sdílení na oficiálních stránkách nejen českého Junáka, ale i světové skautské organizace.

Nebála jsem se. Rána by se zahojila

Kuráž šestnáctileté Lucie "Lály" Myslíkové by mohl závidět každý dospělý chlap. Tváří v tvář rozčilenému příslušníkovi krajní pravice v klidu držela skautskou vlajku s nápisem "Vychováme i vaše děti", navíc k diskuzi s oponentem přihodila i úsměv. „Ptal se mě proč sem uprchlíci a uprchlice chodí, proč bychom je tu měli chtít. Že mě znásilní, že znásilní jeho dceru. Odvětila jsem, že sem nechodí jen tak, že prchají od války. Že hranice ani stát neexistuje, jde-li o život,“ prozradila detaily rozhovoru Lála. „A taky, že se nebojím, že by mě nějaký uprchlík znásilnil. Stejně tak, jako mě nebo jeho dceru může znásilnit imigrant, tak to může být i jakýkoliv bílý Čech," dodala skautka.

Strach prý neměla. „Nebála jsem se. Rána se zahojí. A i kdyby ne, o to větší dopad by to mělo," prohlásila mladá odvážlivkyně. A proč se vůbec vydala s transparentem přímo do předních řad, přímo před zástupce Dělnické mládeže, kotlebovců a jiných? „Názory těchto skupin jsou opravdu špatné. Mysleli jsme si, že nacionalismus už ve společnosti svoje místo nenajde, že už se všichni poučili z historie. A bohužel to očividně není pravda. Nesouhlasím s nimi a budu dělat všechno proto, aby se vůči nim vymezovalo co nejvíce lidí," odhodlaně uzavřela Lála.

via GIPHY

Czech Press Photo? Dost bych se na tom pobavil

Programátor Vladimír Čičmanec se věnuje focení teprve rok. Přesto se mu podařil kousek, který mu může závidět leckterý dlouholetý fotograf. „Upozornil mě kamarád, který se s tím náckem hádal před tím. Já stál otočený zády, asi dva metry od nich," upřesnil Vladimír. Stačila k tomu pohotovost, trocha štěstí a fotografický um. Vladimíra Čičmance už spousta komentujících dopředu nominuje jako žhavého kandidáta na prestižní soutěž Czech Press Photo. "Nominace? Na tom bych se dobře bavil," dodal fotograf. Že není vůbec bez šance, krásně dokazuje už jen samotný virální úspěch fotky.

Čičmanec se však z pondělí raduje nezávisle na úspěchu samotné fotgrafie. "Bylo skvělé vidět, kolik různých lidí s velmi kreativními nápady přišlo postavit se DSSS. Přečíslili jsme je, a navíc velmi kreativní formou. Byla to velká párty," liboval si Čičmanec. "A hlavně to ukázalo, že v Brně fašismus není vítaný. Lidí, kteří považují za důležité se mu postavit, je tu spoustu. Udělají to i spontánně, bez velké organizované akce. A to je skvělé," uzavřel spokojený fotograf.

Štítky Reddit, Dělnická mládež, fotograf, Brno, neonacismus, Junák - český skaut, z. s., Dělnická strana sociální spravedlnosti, Czech Press Photo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotografie odvážné brněnské skautky vzdorující neonacistovi obletěla svět  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.