Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Demagog za pět let fungování ověřil sedm a půl tisíce politických výroků

Demagog za pět let fungování ověřil 7500 politických výroků. Více než pětina faktických výroků politiků byla nepravdivých nebo zavádějících, prohlásil v rozohovoru vedoucí projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň. Nadšenci, kteří pro projekt pracují, ověřili dohromady téměř 7500 výroků zhruba 340 politiků.

Podle Tvrdoně často není pravdomluvnost politiků pro voliče rozhodujícím kritériem. Poměr pravdivých a nepravdivých výroků se s dobou nemění. Pravdivých bývá 63 procent a 22 procent je nepravdivých nebo zavádějících výroků. Zbytek tvoří neověřitelné výroky vycházející třeba z uzavřených jednání. Všechny nepravdivé informace nejsou stejně závažné a roli hraje to, zda měl politik nepřesnou informaci nebo záměrně lhal, řekl Tvrdoň.

Pravdomluvnost není pro voliče klíčová nejen v Česku, což ukázaly i poslední prezidentské volby v USA. "Například (Donald) Trump měl katastrofální statistiky pravdivosti výroků a přesto zvítězil," řekl Tvrdoň. Stejně tak měl při poslední prezidentské volbě v Česku Miloš Zeman statistiku horší než ostatní kandidáti. Podle Tvrdoně tak stále hrají roli při volbách emoce nebo politická a ekonomická stabilita.

Demagog.cz vznikl v únoru 2012 a navázal na slovenskou verzi projektu, kterou iniciovali studenti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Matej Hruška a Ondrej Lunter. Aktuálně výroky ověřuje kolem 25 zájemců, původně jich bylo 12. Zaměřují se především na aktuální témata, ke kterým se politici vyjadřují například v politických debatách. "Naším cílem není říct, který politik lže a který ne, ale upozornit na faktické chyby v jejich výrocích," řekl Tvrdoň.

V pořadu Otázky Václava Moravce, které Demagog pravidelně sleduje, padne průměrně 28 výroků, rekordem je 55. Dobrovolníci ověřují pravdivost všech. "Je to proto, abychom potlačili možnost výběru nebo ovlivnění z naší strany a vyhnuli se tak případným nařknutím," řekl Tvrdoň. Proces ověřování má tři stupně. Nejprve výrok ověří stážista u primárního zdroje a opatří jej příslušnými odkazy. Jeho práci zkontrolují ještě tzv. expert a metodolog. Ověřování může trvat od pěti hodin až třeba dva dny," uvedl Tvrdoň.

Členové Demagogu chtějí nyní vylepšit dosavadní ověřování výroků, které zveřejňují na www.demagog.cz a sociálních sítích, a také pokračovat v pořádání workshopů, které si kladou za cíl zlepšit informační gramotnost mladých lidí. Kromě toho by se v budoucnu mohli podílet na projektech technologických firem, díky nimž by bylo možné na sociálních sítích označovat lživé zprávy.

Zdroj: ČTK
 

Štítky projekt, Česko, Donald Trump, Miloš Zeman, USA, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demagog za pět let fungování ověřil sedm a půl tisíce politických výroků  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.