Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Světový unikát? Podlaha brněnské vinotéky odkrývá téměř tisíc let starou rotundu

Zbytky románské rotundy z 11. století, která patří k nejstarším středověkým památkám na území Brna, mohou obdivovat návštěvníci vinotéky ve Vídeňské ulici. Developer vykopávky zakomponoval do stavby, což oceňují návštěvníci i odborníci. Brněnská rotunda je již kulturní památkou.

 

„Rotunda nadále žije jiným životem. Prezentována je pěkně, vinotéka má cosi do sebe," myslí si David Merta z neziskové organizace Archaia Brno, která se zabývá mimo jiné záchrannými archeologickými výzkumy. Podle spolumajitele vinotéky Milšoe Hlaváčka jsou návštěvníci rotundou nejdříve překvapeni. „Prvotní je úlek. Zatím jsme ale zaznamenali veskrze pozitivní hodnocení, lidem se to líbí. Je to zajímavé spojení historického prvku s moderním iteriérem," uvedl.

Když odborníci před pěti lety základy rotundy našli, jednalo se o senzaci. Rotunda patří k důležitým církevním stavbám z nejstaršího období moravských dějin. K nim se vedle trojlodní baziliky velkomoravského hradiště Valy na Hodonínsku řadí také rotunda svaté Kateřiny ve Znojmě a rotunda Panny Marie na Starém Brně.

Odborníci předpokládají, že dnešní Staré Brno bylo ještě v 11. a 12. století původním místem brněnské aglomerace a na levém břehu Svratky v okolí Mendlova náměstí a Křížové ulice existoval přemyslovský hrad, jehož součástí byl i sakrální okrsek s rotundou Panny Marie v areálu dnešního augustiniánského kláštera.

Pravobřeží, tedy místo, kde jsou zbytky rotundy z 11. století, odborníci považují za ekonomické zázemí centra Starého Brna. Výzkumy zde byl odkryt výrobní areál a rozsáhlý hřbitov s druhým nejstarším brněnským kostelem. Během 12. století byl podle hypotéz původní brněnský hrad, ležící v blízkosti řeky, poničen v důsledku neznámé násilné události a přesunut do jižní části dnešního historického jádra Brna. Staré Brno pak částečně upadlo na významu a stalo se ve 13. století předměstím nově vznikajícího města.

Foto RockWine | Zdroj ČTK

Štítky rotunda, Brno, Staré Brno, Panna Marie, kulturní památka, okres Hodonín, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový unikát? Podlaha brněnské vinotéky odkrývá téměř tisíc let starou rotundu  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.