Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

SOUTĚŽ: Vášeň pod širým nebem! Festival Ibérica nabídne hvězdy flamenka, taneční kurzy či letní kino

Festival iberoamerické kultury Ibérica opět roztančí a provoní Brno. Od 28. června do 4. července nabídne spontánní fiestu s hudbou, tancem a pochutinami v ulicích města, oblíbené tvůrčí dílny, filmovou přehlídku či výstavu fotografií. Největším lákadlem 14. ročníku bude již tradiční galavečer na nádvoří Špilberku, kde se návštěvníci mohou 29. června těšit na vystoupení charismatické tanečnice Alby Heredii a okouzlující zpěvačky Alby Moliny.

Jedenadvacetiletá Alba Heredia na festival Ibérica přiváží svůj nejnovější projekt „EN ESTADO PURO“, který je poctou ryzímu granadskému flamenku. „Alba se zde obrací k tradici předků ve vášnivém tanečním projevu. Hudební doprovod je působivý svou čistotou. Jen obnažený hlas dvou flamenkových cantaorů a kytara doprovázené virtuózními palmas či luskáním prstů,“ přibližuje dramaturg festivalu Petr Vít.

Zpěvačka Alba Molina, ve své tvorbě propojuje různé vlivy od popu, bolera, brazilských a karibských rytmů, jazz až po flamenko. Na Ibérice představí desku "Alba Molina canta a Lole y Manuel", která je poctou jejím rodičům, flamenkovým ikonám Lole a Manuelovi. Jak sama říká, je to nejspíš „nejflamenkovější“ album, které kdy udělala a také bezpochyby nejvíce upřímná a nejosobnější deska v její kariéře. Alba Molina s kytaristou Rycardem Morenem vystoupí také na pražském koncertu festivalu Ibérica, a to 30. 6. v Jazzdocku.

Vedle koncertního programu nebudou chybět oblíbené tvůrčí dílny v SVČ Lužánky. Nabídka zahrnuje tradičně taneční lekce flamenka, salsy či tanga. Muzikanti si přijdou na své při lekcích hry na cajón, na flamenkovou kytaru či v kurzu flamenkového zpěvu. „Loni jsme kurzy poprvé pořádali v SVČ Lužánky a toto místo se nám velmi osvědčilo. Po intenzívních a emocemi naplněných tvůrčích dílnách si kurzisté mohou dopřát relaxaci v nejhezčím brněnském parku, kde tak vzniká jedinečná atmosféra velmi podobná tradičním španělským fiestám. Letos ji navíc obohatí stylovým občerstvením španělský kuchař Enrique El Romero,“ říká koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa.

Mezi lektory kurzů nechybí oblíbení lektoři z předchozích ročníků jako Virginia Delgado, Mateo Gallíto, Morenito de Triana či Alvaro Vargas. Jeden z kurzů pro pokročilé pak povede samotná hvězda festivalového galavečera Alba Heredia. Nabídka však jako obvykle zahrnuje i kurzy pro začátečníky či pro děti. Jednotlivé tvůrčí dílny se obvykle rozprostírají do více dnů, letošní novinkou je však Den workshopů. Ten se koná 29. června a zahrnuje dvouhodinové workshopy tance, zpěvu a kytary pod vedením špičkových španělských umělců vystupujících na letošním galakoncertu.

Letošní bohatý doprovodný program zahrnuje také gastronomickou přehlídku na Moravském náměstí doplněnou hudebně tanečním vystoupením, projekce španělské a iberoameircké kinematografie v letním kině na Dominikánské 2 či výstavu fotografií z Kolumbie v Sále Břetislava Bakaly. „Zde si na své přijdou i fanoušci kinematografie. Na vernisáž výstavy naváže projekce dokumentu „Kolumbie, divoká magie“, který se v Kolumbii stal nejnavštěvovanějším filmem v historii. Vstup bude zdarma,“ láká Vít.

Součástí doprovodného programu je také třetí ročník výtvarné soutěže Ibérica Creativa. Ta přináší vzdělávacím institucím nabídku tvůrčích aktivit, které si kladou za cíl podnítit zájem žáků o studium španělštiny. Soutěžní obrázky budou po dobu konání festivalu vystavené v Galerii SVČ Lužánky.

Festival Ibérica je nejvýznamnější akcí svého druhu v ČR a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Arcángelem, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

Podrobný program a vstupenky na galakoncert od 250 Kč najdete na webových stránkách festivalu. Vstupenky lze zakoupit také v síti Ticketportal a v tradičních předprodejích.

Soutěž o vstupenky pro dva na úvodní galavečer festivalu Ibérica 29. 6. 2017 na Špilberku

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Štítky festival, kytara, Brno, Špilberk, Petr Vít, Kolumbie, letní kino, kinematografie, soutěž, kultura, nádvoří, Středisko volného času Lužánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Vášeň pod širým nebem! Festival Ibérica nabídne hvězdy flamenka, taneční kurzy či letní kino  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.