Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co byste měli uklidit aspoň jednou za rok

Příchod nového roku znamená pro mnohé novou startovní čáru, kdy je vhodné začít vše řešit jinak, lépe. Pokud jste velký úklid odkládali až pro tuto chvíli, čeká vás pořádný maratón.

Také v oblasti úklidu je spousta míst, na které nemáme přes rok čas, ale určitě si zaslouží, abychom se jim alespoň jednou v roce věnovali. Budete překvapeni, která místa pravidelně unikají našemu zraku. 

Pokud se úklidu věnujete s určitou pravidelností, stačí se zaměřit jen na několik skrytých míst - abyste opravdu mohli začít s čistým štítem.

Pod svícnem je největší tma

Možná budete sami překvapeni, ale ruku na srdce - kdy naposledy jste vymyli kuchyňské skříňky? Kdy jste otřeli všechny dveře i s klikami? Neunikly vaší pozornosti při velkém úklidu například lustry v pokojích? To jsou přesně ty detaily, které v průběhu roku snadno přehlížíme, ale neměli bychom. Poradíme, jak se úkolu zhostit s co nejmenší námahou, ale s vysokou efektivitou.

Seznam pro minimálně „jednou-roční“ úklid:

  • lustry
  • vnitřní prostory kuchyňské linky
  • dveře a kliky
  • koberce a čalouněný nábytek
  • lednice
  • domácí rostliny

Přestože si to mnozí neuvědomují, jednoduchá a logická pravidla dokáží úklid výrazně zefektivnit. Pokud jste se vrhli na prach, následujte logický postup „shora dolů“. To proto, abyste si zbytečně nepřidělávali práci. Začněte od stropu, postupujte přes okna a poličky až skončíte vytíráním a vysáváním podlahy. Vyplatí se zároveň postupovat od oken směrem ke dveřím.

Zbytečně nic nekomplikujte

Určitě tedy začněte lustry u stropu. Není asi potřeba připomínat, že je vhodné na tuto chvíli vypnout pojistky, přece jen budete pracovat s vlhkým hadříkem. S tím si v podstatě vystačíte u většiny úkolů z našeho seznamu a na zbytek můžeme doporučit něco univerzálního. Například osvědčenou Diavu multifunkční. Díky sympatické ceně s ní navíc nemusíte až tolik šetřit. Navíc díky praktickému rozprašovači je dávkování i ve stísněných prostorech kuchyňských skříněk snadné. Na koberce a čalouněný nábytek vyberte některý z dostupných specializovaných přípravků. Z ekonomického hlediska je vhodný například pěnivý Kobex, který je vhodný pro oba typy povrchů.

V případě lednice a vymývání vnitřních prostor je jednoroční cyklus absolutní minimum. Optimální je vyčistit interiér lednice několikrát do roka! Přece jen se jedná o prostor s vyšším výskytem bakterií a jídlem na jednom místě. Úplně naposled si můžete vzít na paškál pokojové květiny, kterým od prachu nejlépe ulevíte tím, že je ve vaně osprchujete studenou vodou.

Tímto jste úspěšně ukončili další z ročních cyklů úklidu a můžete už v klidu vykročit do nového roku. Přejeme, ať je úspěšný.

Štítky úklid, lustr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co byste měli uklidit aspoň jednou za rok  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.