Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Představení nového iPhone 6s Plus

Měsíc po představení nové generace mobilních přístrojů od Applu začal prodej telefonů iPhone 6s a iPhone 6s Plus i v České republice. Zatím je největší zájem o menší model velikosti 64 GB. Apple navíc zařadil novou barevnou kombinaci, vedle stříbrné, vesmírně šedé a zlaté, uvedl i růžově zlatou.

Jak telefon iPhone 6s Plus obstál v recenzi Malostranské Drbny? To napoví následující řádky.

Apple představil nové iPhony přesně před měsícem, 9. 9. 2015 na konferenci WWDC v San Franciscu s hlavním sloganem - The only thing that’s changed is everything - Změnilo se jenom všechno. A skutečně změn je více, než by se na první pohled mohlo zdát a než zpravidla bývá zvykem u eskových “vylepšených” modelů amerického výrobce. Hlavními změnami a vylepšeními jsou:

  • Nový materiál těla přístroje  - slitina hliníku řady 7000
  • Odolnější sklo displeje proti prasknutí a roztříštění
  • 3D Touch - displej citlivý na tlak s haptickou odezvou
  • Nové procesory A9 a M9
  • Dvojnásobek operační paměti - z 1 GB došlo ke zvětšení na 2GB RAM
  • Nový hlavní i přední fotoaparát - zadní má nyní 12 Mpx a přední 5 Mpx
  • TouchID nové generace
  • LTE-A - rychlost downloadu až 300 Mb/s v mobilní síti
  • Nová barva Rose Gold - růžově zlatá

Díky včasné předobjednávce, u autorizovaného Apple prodejce, jsme se hned v pátek po poledni mohli v redakci těšit z nového iPhone 6s Plus 64 GB v tmavé variantě - Space Gray - vesmírně šedé, který nahradil iPhone 6, který jsme rok používali. Po vybalení telefonu z krabičky, která obsahuje standardní příslušenství: sluchátka, nabíječku a USB kabel vybavený Lightning konektorem, jsme si všimli nepatrně větší hmotnosti novinky. iPhone 6s Plus váží oproti svému předchůdci o 20 g více a má tak rovných 192 g, což není málo, o telefonu v ruce opravdu víte. Nepatrně se zvětšily i rozměry telefonu, naštěstí jen o desetiny milimetrů: výška - 158,2 mm, šířka - 77,9 mm, tloušťka - 7,3 mm. Zvětšení velikosti a nárůst váhy má na svědomí nová technologie ovládání telefonu 3D Touch a nový materiál s přepracovanou konstrukcí těla telefonu.

Kromě samotného telefonu jsme do objednávky přidali originální Apple silikonové pouzdro v nové jasně červené barvě, patřící do řady zboží “RED Product”. Při koupi těchto produktů přispějete částí prodejní ceny Globálnímu fondu pro boj s AIDS v Africe. Pouzdro pasuje jak na iPhone 6s Plus, tak i na předchozí iPhone 6 Plus. Apple Silicon Cover pro iPhone 6s Plus se liší od svého předchůdce pouze vsazeným logem Apple - je použit tmavší materiál. Předchozí silikonové pouzdro pro iPhone 6 Plus mělo logo vytlačené.

Nový iPhone 6s Plus na první pohled vypadá úplně stejně jako jeho předchůdce. Kvalitně zpracované hliníkové tělo přerušují v horní a dolní zadní části telefonu plastové proužky antén. Na první pohled se tedy nic nezměnilo, ale opak je pravdou. Celé tělo iPhonů prošlo změnami ve vnitřní konstrukci, která je nyní mnohem pevnější. Materiálem pro výrobu těla telefonu je nově hliníková slitina řady 7000, která zajišťuje mnohem větší pevnost.

Apple nenechal nic náhodě a vyřešil tak loňskou aféru “Bend Gate” s ohýbáním iPhonů. Nové modely je nyní téměř nemožné ohnout v ruce či kapse kalhot. Nový materiál také působí matnějším dojmem a méně klouže při uchopení v ruce, změna je to nepatrná a všimnete si jí pouze v přímém porovnání starších a současných kusů.

Celou přední část tvoří 5,5” IPS Retina displej, s rozlišením 1920x1080 px - 401 DPI (menší model 6s má velikost 4,7” a rozlišení 1334x750 px - 326 DPI), který je krytý úplně novým tvrzeným sklem, které je více odolné proti rozbití a roztříštění, než jak tomu bylo u předchozích modelů. Tento fakt dokazují zveřejněné uživatelské crash testy, rozbít nové modely iPhone je daleko větší problém, než tomu bývalo u modelů 6 a 6 Plus. S displejem se pojí největší novinka iPhonů 6s: 3D Touch - pokročilá Multi-Touch technologie nové generace reagující na sílu přítlaku na displej. V reálném čase vytváří haptickou odezvu (jemné klepnutí) pomocí Taptic Engine.

Díky 3D Touch telefon rozezná sílu stisku a vyvolá například kontextovou nabídku aplikací, nebo rychlou volbu určité akce. Jedná se tak o další z revolučních změn, podobně jako když Apple v roce 2007 se svým prvním iPhonem představil světu MultiTouch, který se stal standardem v ovládání. Lze tak očekávat, že 3D Touch, který již nyní funguje kromě nových iPhonů také v Apple Watch a nových modelech Macbooků pod názvem ForceTouch, způsobí revoluci. A za nedlouho se na trhu objeví,  se stejným způsobem ovládání, takto vybavené telefony a zařízení ostatních výrobců.

Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že tato technologie má velkou budoucnost a na nový způsob ovládání si uživatel rychle zvykne. Silný stisk na fotoaparát rovnou nabídne volby - pořídit selfie, natočit video, zpomalený záznam, nebo klasicky vyfotit. Kalendář nabídne přidání události. Telefon zobrazí první 3 oblíbené kontakty a vytvoření nového kontaktu. Funkci 3D Touch začínají do svých aplikací také integrovat vývojáři aplikací 3. stran, máme se tak do budoucna na co těšit.

Hned pod displejem se nachází další z velkých novinek. Home button s technologií Touch ID nové generace. Opticky se nic nezměnilo, vše funguje tak jak jsme zvyklí, ale Applu se podařilo čtečku otisků prstů neuvěřitelně zrychlit a zpřesnit v načítání. V reálu je nyní odemknutí telefonu dílem okamžiku a změna je to opravdu příjemná a znatelná. Čtečku otisků prstů využijete nejen k odemknutí displeje, ale také pro potvrzení nákupů v Appstore, nebo jako přístup do zabezpečených bankovních aplikací, správců hesel a časem snad i u nás k platbám přes ApplePay.

Vylepšení se také dočkaly oba fotoaparáty. Hlavní zadní má nyní rozlišení 12 Mpx a nahrává 4K videa. iPhone 6s Plus má navíc oproti menší variantě iPhone 6s, stejně jako jeho předchůdce, optickou stabilizaci obrazu. Čočka fotoaparátu je i nadále vystouplá z těla přístroje a je kryta safírovým sklem proti poškrábání. Přední FaceTime kamera prošla radikálním vylepšením a nyní nabízí rozlišení 5 Mpx a novou funkci blesku při pořizování Selfie, kdy záblesk vytvoří celý displej telefonu. Díky tomu budete pořizovat mnohem lepší a kvalitnější Selfie snímky i v horších světelných podmínkách.

Nové iPhony 6s pohání nejvyspělejší čip, který kdy Apple vyvinul. Nese označení A9 a slibuje až o 70 % vyšší početní výkon CPU a o 90 % vyšší grafický výkon GPU v náročných aplikacích a hrách. Sekunduje mu nový integrovaný pohybový koprocesor M9, který je neustále v pohotovosti a sleduje a zaznamenává aktivitu uživatele.

Kolem nového procesoru A9 se strhla aféra označovaná také jako “ChipGate”, když se zjistilo, že procesory do nových iPhonů 6s dodávají 2 společnosti, které se navíc liší výrobní technologií. Samsung procesory jsou vyrobeny novější 14-nm technologií a jsou o 10 % menší než procesory vyrobené společností TSMC, které jsou vyrobeny 16-nm technologií a jsou fyzicky větší. Po tomto zjištění uživatelé začali zjišťovat, jakou verzi procesoru mají ve svém novém iPhone 6s. Apple se k celé věci oficiálně vyjádřil, že se nejedná o problém a že rozdíl mezi čipy představuje zanedbatelná 2-3 %, která nejsou při běžném používání postřehnutelná. Avšak různé testy uživatelů ukázaly, že procesory vyrobené TSMC jsou šetrnější k baterii a méně se zahřívají, což ve finále může způsobit až 2hodinový rozdíl výdrže iPhone na baterii, a v benchmark testech výkonu podává mírně lepší výsledky. Náš testovaný iPhone 6s Plus má procesor od společnosti TSMC, takže můžeme být spokojeni.

Společnost Apple se nikdy oficiálně nepyšní parametrem operační paměti RAM, přesto se jedná o další hlavní novinku. iPhony 6s dostaly poprvé dvojnásobek předchozí kapacity RAM a to rovné 2 GB. Díky tomu se ještě více zrychlil multitasking spuštěných aplikací, systém již nemusí tak často ukončovat aplikace na pozadí. Safari znovu nenačítá otevřené panely stránek. Díky dostatečné kapacitě paměti daleko lépe fungují klávesnice 3. stran, jako je například oblíbená Swiftkey. V předchozí generaci iPhone 6 s 1 GB RAM systém často klávesnice ukončoval a ty se při začátku psaní musely znovu spouštět, což zdržovalo, a někdy se navíc klávesnice vůbec nespustila a automaticky ji nahradila klávesnice defaultní.

Nové iPhony 6s na nás udělaly velký dojem. Mírně negativně vnímáme nárůst celkové váhy iPhonů, dále základní kapacitu paměti 16GB, která často nedostačuje a uživatel si tak musí připlatit za 64 GB variantu. Změnou konstrukce a použitím 3D Touch se také lehce snížila kapacita baterie o cca 100 mAh, díky optimalizaci by ale měly nové iPhony 6s vydržet stejně dlouho v pohotovosti jako předchozí model. Stín na značku Apple také mírně vrhá aféra kolem rozdílů v použitých procesorech od dvou různých výrobců.

Výčet novinek je obsáhlý a většina přináší zásadní vylepšení oproti předchozí generaci iPhone 6. Největší výhody a důvody, proč přejít na nový model, spatřujeme v navýšení operační paměti RAM na 2 GB, která ve spojení s novou generací procesoru nabízí obrovský výkon. Díky tomu je patrné zrychlení běhu aplikací a všech prováděných činností s telefonem. Nová generace TouchID přináší bleskové odemykání a ještě spolehlivější načítání otisků prstů. Vylepšení fotoaparátu znamená ještě lepší fotky za všech podmínek a přední kamera posouvá pořizování selfie na úplně novou úroveň. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na revoluční 3D Touch, které otevírá nové možnosti v ovládání systému a aplikací.

Tomáš Jarolím

Štítky Apple, iPhone 6s Plus, IPhone 6S, iPhone, technologie, materiál, fotoaparát, klávesnice, TSMC, apple iphone 6

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představení nového iPhone 6s Plus  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.